Van oermens naar bloggerWat zijn de gevolgen voor ons lichaam?

Evolutie

Ken jij iemand die tegenwoordig geen smart phone, laptop of tablet heeft? Langzaam zijn we afhankelijk geworden van onze te gemakkelijk te gebruiken apps. Instagram, Facebook, Tinder.. een mailtje checken tussendoor.. we zijn slaven geworden van online communicatie en there’s no way back. Waar we vroeger door bossen renden om te overleven en eindeloze tochten maakten op zoek naar voedsel en onderdak, zitten we nu uren per dag op 1 plek naar een beeldscherm te turen. Anatomisch en genetisch gezien, verschillen de vroege Homo sapiens en de huidige mens maar heel weinig. De technologie daar en tegen, staat niet stil.

RSI?

Natuurlijk heeft het gebruik van elektronische toestellen veel voordelen in onze dagelijks bestaan. Maar elk voordeel heb zn nadeel. En in dit geval is het dagelijks achter een laptoppie zitten, in een verkrampte houding, nadelig voor onze gezondheid. Wie veel achter de computer werkt, belast zn vingers, polsen, armen, schouders en nek en onderrug. Je zou eens moeten weten hoeveel clienten er mijn praktijk binnenstappen met RSI- achtige klachten en uitstraling in benen en voeten. Pijn in de polsen, verkrampte handen en stekende onderarmen.. nekpijn, hoofdpijn.. Het is dagelijkse kost voor vele mensen èn ze leren er mee leven. Niet zo gek als je bedenkt dat ze zittend op 1 bil, met de benen over elkaar, als een wokkel zichzelf in het computerscherm verliezen. De uren tikken voorbij, terwijl de spieren ongemerkt verkrampen. De mens is niet gemaakt om te zitten. Wij zijn jager-verzamelaars, maar met de komst van internet worden we niet meer genoodzaakt om te bewegen. Met een druk op de knop haalt de jager-verzamelaar in ons de hele wereld in huis. Als ik nu eten bestel voor vanavond, dan hoef ik straks niet meer te koken en kan ik lekker op de bank liggen te netflixen. Net zo makkelijk.

3 fasen

RSI klachten beginnen met wat steekjes en tintelingen en koude voeten en vingers, wat na verloop van tijd weer weg trekt. Men schenkt hier niet veel aandacht aan, want zodra ze huiswaarts gaan zijn de klachten weer verdwenen. Het grote gevaar ligt bij RSI in het sluipende verloop. Wie in deze beginfase geen verandering aanbrengt, zal verergering van pijn of misschien zelfs wat krachtverlies in de handen en benen ervaren. Wanneer deze pijn blijft aanhouden en er zwellingen of ontstekingen ontstaan, ben je eigenlijk te laat. Het vervelende is dat men in dit stadium vaak niet meer in staat is de dagelijkse werkzaamheden te verrichten en in het reguliere circuit op zoek gaat naar de oplossing. Deze ligt dan vaak in operaties en/of spuiten. Symptoombestrijding..

Bestaat er een oplossing?

Bij BSR gaan we uit van 3 verschillende vormen van het lichaam belasten; chemische, fysieke en emotionele belasting. Bij RSI is het belangrijk om deze laatste twee vormen van belasting terug te dringen. Naast een verkeerde zithouding en het staren naar een beeldscherm, heeft hoge werkdruk ook invloed op ons fysieke gezondheid. Met BSR zullen verkrampte spieren weer ontspannen, waardoor betere communicatie in het lichaam mogelijk is en het lichaam zichzelf weer in balans brengt. Dit zorgt ervoor dat pijntjes en klachten verdwijnen.

Maar jij kunt zelf ook veel doen:

Zorg dat je stoel op de goede hoogte staat, je knieen lager zijn dan de heupen en je voeten op de grond staan. Ga recht voor je computer zitten met het beeldscherm op oog-hoogte en zit op je zitbotjes. Zorg er altijd voor dat de holling in de onderrug wordt behouden. En bovenal, zorg voor voldoende afwisseling in je werkzaamheden; onderbreek het zitten, met lopen en staan en zorg ervoor dat je je grenzen bewaakt. Genoeg is genoeg. We zijn hier niet om als slaaf van de maatschappij slapend door het leven te gaan. We zijn hier om te genieten, te ervaren en te groeien. Breng je leven in balans!

Het is helemaal niet nodig om rond te lopen – of te zitten – met bovengenoemde klachten en mentaal/emotionele stress. Kom bij mij BSR ervaren.