Zoenen knuffelen en seks tegen stress? Werkt dat? JA!

In onze huidige levensstijl en samenleving krijgen mensen steeds vaker te maken met stress. Dit komt door werk, sociale druk, de druk van de maatschappij, deadlines, de media maar ook door het gebruik van mobiele telefoons en het altijd maar bereikbaar zijn. Deze toegenomen druk zorgt ervoor dat je lichaam stresshormonen aanmaakt; de reactie van het lichaam op overmatig veel druk is hetzelfde als de reactie op gevaar.

Deze stresshormonen; adrenaline, noradrenaline en cortisol, brengen ons in de opperste staat van paraatheid. We are ready to Fight or Flight. Als deze stresshormonen voor langere tijd worden aangemaakt heeft dat altijd een negatieve invloed op je gezondheid. Dit komt omdat het overlevingsmechanisme een korte termijn reactie is, die veel energie kost. Energie die je op lange termijn tekort gaat komen. Hierom is het dus belangrijk dat we ons niet op de kast laten jagen door stress, maar er actief mee om leren gaan, onze grenzen weten te detecteren en hier naar de handelen.

Sociale wezens

In tijden van stress worden we sociale wezens, op zoek naar liefde en geborgenheid. “Want ik wil jouw schouder om op te huilen”  zingt onze Guusje Meeuwis. Hij ervaart stress, is verdrietig en naarstig op zoek naar liefde en support. Maar wat zorgt ervoor dat we behoefte hebben aan fysiek contact en een luisterend oor, juist wanneer we ons niet sterk en stabiel voelen? Dat is het hormoon, oxytocine. Bij aanraking ondervinden mensen minder stress omdat oxytocine de aanmaak van cortisol afremt. Interessant, niet? Wanneer het leven moeilijk is, wil jouw stressrespons dat je je omringt met mensen die om jou geven. Het hormoon wordt niet alleen aangemaakt bij aanraking, knuffelen of een goed gesprek, maar ook wanneer men een compliment ontvangt (en geeft) en elkaar in de ogen aankijkt. Een mooiere manier om om te gaan met hedendaagse stress en politieke onrust bestaat er niet!

Body Stress Release

In mijn praktijk zie ik veel verschillende mensen, ieder met een eigen verhaal. De een heeft fysieke klachten met een nog verborgen emotionele bron, terwijl de ander komt voor stress gerelateerde psychische klachten. Wat mijn clienten allemaal gemeen hebben, is het willen delen van hun verhaal en emoties en ik ben er graag voor hen. Door onze reactie op stress begrijp ik veel beter waarom het voor sommige mensen fijn is om gewoon even gehoord en aangeraakt te worden. Om die schouder te zijn die ze op dat moment nodig hebben. Dit is voor mij ook fijn, want op deze manier hebben ze kunnen ventileren en liggen ze meer ontspannen op de behandelbank. Het lichaam kan beter ontspannen en met BSR kan er dan gezorgd worden voor verdere heling van klachten. Ik vind het zo fascinerend dat de psyche hecht verweven is met het lichaam. Dat alles met elkaar verbonden is. En dat het dus ook de bedoeling is dat we ons met elkaar verbinden in tijden van stress. Dat we elkaar liefde geven, om gelukkiger te kunnen zijn. Wat zit de mens mooi in elkaar.

Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd? Of iemand in de ogen aangekeken, geknuffeld en intieme seks gehad?

Wacht je er niet te lang mee? Make it your lifestyle; You deserve it!