Het hebben van hoofdpijn kan 3 oorzaken hebben. Het kan worden getriggerd door chemische, mentaal/emotionele of fysieke overbelasting.

Chemische overbelasting wordt veroorzaakt door externe factoren die ons interne systeem binnendringen en uit balans brengen. Denk hierbij bv aan geuren en gassen of fijnstof die we inademen, cosmetica wat we op de huid smeren of bijvoorbeeld door een reactie op hetgeen we eten of drinken. Een kater is ook een voorbeeld van chemische overbelasting. Dat we hierdoor koppijn krijgen komt mede door het afbreken van alcohol in het systeem, maar vaak ook door uitdroging. Wanneer je dagelijks last hebt van hoofdpijn, vaak een scherpe bijna migraine achtige pijn, zou het goed kunnen dat je systeem gevoelig is voor chemische belasting. Belangrijk is dan om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Wellicht heb je een nieuw cosmetisch – of schoonmaak product aangeschaft waar je heftig op reageert. Mocht dat zo zijn dan kunnen we dmv de spiertest kijken waar het lichaam op reageert.

Mentale en emotionele spanning wordt ook vaak vertaald in hoofdpijn. Dit kan door een overactief brein komen en door het hebben van zorgen. De grootste oorzaak echter is het onderdrukken van emoties. Wanneer we deze niet toelaten en bewust uiten zal dit z’n weg naar buiten vinden via fysieke klachten. Migraine wordt dikwijls veroorzaakt doordat we onze emoties niet toelaten, wegstoppen en doorgaan. Daarnaast spant het lichaam haar spieren aan in tijden van stress. Ready to fight, flight or freeze. De emotionele spanning wordt vastgezet in de spieren wat vervolgens op fysiek niveau hoofdpijn kan veroorzaken.

Fysieke spanning kan dus ook ook zorgen voor hoofdpijn. Dit komt voornamelijk doordat de lange rugspier, m. erector spinae, vanuit het bekkengebied naar de hals en de schedelrand loopt. Wanneer we te maken krijgen met fysieke overbelasting zal deze spier hierop reageren door samen te spannen. Dit geeft een trekkend effect aan de schedelrand en wat vaak hoofdpijn veroorzaakt. Een goede houding is hierbij extra aan te raden. Hoe minder er spanning gezet wordt op wervelkolom en de holling van de rug gerespecteerd wordt, hoe meer ontspannen de nek, schouders en hoofd zullen zijn.