Opgebrand. Jij ook? Je bent niet de enige. Terwijl ze dit in het Caribisch gebied bijvoorbeeld helemaal niet kennen. Nog nooit van gehoord zelfs. In de laatste 20-30 jaar komt een Burn Out voor, in zeer sterk toenemende mate. Het is bijna niet bij te houden. Een westerse ziekte van willen mee doen en erbij blijven. Prestaties en doelen halen, geen nee zeggen en door-door-door. Totdat het lichtje langzaamaan uitdooft. En dan worden we wakker, thank god, en gaan we eens onderzoeken hoe het tot dit punt heeft kunnen komen..

Goed, je zit dus in een burn out. Gefeliciteerd! En dat meen ik echt. Je mag het zien als een zegen.. Ik weet dat het niet zo voelt en dat de wereld onder je voeten vandaan dreigt te vallen en dat dat eng is. Dat je even niet kunt vertrouwen op het lichaam en je mind en dat je je ver van de oude voelt. Maar dit is met een reden, its finally time for a change! Its finally time to become more YOU. Tot nu toe ben je door gegaan, heb je lichamelijke klachten en signalen genegeerd en grenzen overschreden. Je hebt totaal niet in contact gestaan met het lichaam en je eigen gevoelens en emoties. En dat is nu klaar. Het lichaam zorgt ervoor dat je niet verder kunt, niet op dezelfde toer tenminste. Lekker he?

Wat is de volgende stap? Naar binnen. Voelen. Pas op de plaats. Afremmen. Ik heb er een blog over geschreven die je kunt lezen, maar het belangrijkste is te beseffen dat alleen jij er voor kunt zorgen dat de dingen veranderen en je weer in balans zult komen. Misschien zul je nooit meer de oude zijn, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ik kan je garanderen dat je de oude niet wilt zijn, deze heeft je immers hier op dit pad gebracht. Zoals ik het zie heb je lange tijd, of misschien je hele leven al, ontkoppeld geleefd van de gevoelswereld en van de stem van je hart. We worden geconditioneerd om vanuit het hoofd te opereren, als slaven van de maatschappij. Niet voelen maar doen. Terwijl we als kind zo dicht bij dit gevoel stonden en hiernaar durfden te luisteren. Belangrijk om te weten is dat gevoel niet hetzelfde is als emotie. Emoties worden gestuurd vanuit het ego, waar we ons vooral niet mee moeten identificeren. Wél dienen we deze te voelen en te doorleven, wegstoppen heeft geen zin. Ze hebben een boodschap en komen ergens vandaan. Maar het is niet wie we zijn. Onder gevoel beschouw ik de kennis van het hart, het verlangen, de passies die je voelt, de bezieling van het leven, intuïtie. Hier vind je je authentieke Jij. De Jij die we allemaal mogen omarmen en mogen bezielen. De jij waarin jij het meest gelukkig, vrij en gezond bent. Wat zegt deze stem? En hoe eerlijk durf je tegen jezelf te zijn wanneer je voelt dat deze stem je in een andere richting wilt bewegen? Het feit dat we burn out raken is omdat we deze jij niet kennen of negeren. We zijn niet trouw aan onze authenticiteit. Deze jij heeft al tien, honderd of duizend keer aan de rem getrokken en geroepen dat het een andere kant op wilt gaan. Maar ons brein is sterker en het verlangen om sociaal geaccepteerd te worden ook.  Afgesneden van het gevoel proberen we te voldoen aan de eisen van de omgeving en die van onszelf. Torenhoge verwachtingen, prestatiedruk en onrealistische doelen. Voor wat? Vaak komt dit voort vanuit een van de vele overtuigingen die we in ons onderbewustzijn met ons meezeulen. Ik noem er een paar en dan mag jij voelen of dit ook op jou slaat..

Ik ben niet goed genoeg, ik ben niet genoeg, Ik ben het niet waard om geliefd te zijn, Ik ben dik/lelijk/dom/waardeloos, ik heb erkenning nodig om me goed en waardig te voelen, niemand vindt mij leuk of aardig, ik kan moeilijk aansluiting vinden in groepen, ik houd niet van mezelf, ik ben onbelangrijk, ik ben niet veilig, ik verdien geen succes, ik moet perfect zijn, ik moet altijd controle hebben, ik ben het niet waard om echt gelukkig te zijn, ik ben het niet waard om succesvol te zijn, het leven is een lijdensweg, ik ben bang om verlaten te worden..

Welcome to the club!

Deze overtuigingen liggen opgeslagen in ons onderbewustzijn, ontstaan vanuit onze jeugd maar vaak ook overgenomen van vorige generaties. Vanuit hier maken we onze keuzes, zetten we onze doelen, creëren we het zelfbeeld en bepalen we hoe we onze realiteit ervaren. Deze overtuigingen controleren ons denken en ons doen. En pas wanneer we er bewust van worden, kan er iets veranderen.. En dat is wat het lichaam op dit moment probeert te communiceren. Ga naar binnen en maak contact met de pijn. Word je bewust van wat er opgeslagen ligt in het onderbewustzijn. Dit kan overigens ook oude onverwerkte emoties en trauma’s zijn die naar de oppervlakte willen komen voor heling. Maar hoe je het ook went of keert, it is time for a change! Het is tijd om wakker te worden en je te verbinden met wie je werkelijk bent om vanuit dáár te gaan leven. De oude worden zul je dus niet, je zal een veel mooier authentieker liefdevoller en makkelijker leven gaan leiden als je dit proces aangaat.. Wat een feest! En ik gun het je enorm.

Met BSR kunnen we de symptomen van een burn out helen en je lichaam de begeleidende ondersteuning geven om weer terug op het juiste pad te komen. Het zal een proces zijn, maar deze tijd is toch nodig om ook emotionele en mentale verandering aan te brengen. Ik wil je begeleiden in dit mentale en emotionele proces. Samen kunnen we kijken naar de opgeslagen ballast in het onderbewustzijn om deze vervolgens te transformeren. Je verdient het om je blij en licht te voelen vol met levensenergie en moeiteloosheid. Je verdient het, net als iedereen, om écht gelukkig te zijn, vrij van oordelen en overtuigingen. En dat is wat het lichaam van je vraagt op dit moment. Ga naar binnen, luister en voel, heel en transformeer, laat los, word wakker.. Become you! Zonder oordeel, zonder angst, in liefde..