Op moment van schrijven ben ik bijna 28 weken zwanger van mijn eerste kindje. Ik mag me gelukkig prijzen en kan me scharen onder de categorie fluitend door de zwangerschap heen te bewegen. Ik voel me goed, sterk en gezond. Maar ik weet dat het ook anders kan.

Hoewel er veel factoren zijn tijdens de zwangerschap waar we geen invloed op hebben zijn er een aantal dingen die we wel kunnen doen en daarmee de klachten kunnen beperken. Bekkeninstabiliteit, maagzuur, zware rusteloze benen, pijn in het stuitje, onderrug en schaambeen.. Het hoeft niet. Het lichaam ondergaat een hele verandering en bereidt zich voor op de komst van het kindje die veilig en warm zijn eigen processen aangaat om zichzelf klaar te maken voor een nieuw leven. Het is een waanzinnig proces waar je met veel bewondering en dankbaarheid naar mag kijken. Het gaat allemaal vanzelf en wordt perfect door de natuur geregeld. Zonde als dat overschaduwd wordt door negatieve klachten en bijbehorende gevoelens toch? Laten we deze mooie tijd van transformatie zo goed mogelijk ondersteunen.

Ik schrijf dit stuk om mijn ervaring te delen hoe fijn het is dat ik BSR binnen handbereik heb. Bij fysieke klachten mag ik op de bank liggen bij een van mijn collega’s en zonder te overdrijven zijn deze klachten de volgende dag verminderd of verdwenen.

Verklaring: door het toenemende gewicht en de groei van je baarmoeder, het week worden van het schaambeen en de extra druk op de bekken en banden komt het lichaam in verkramping en ontstaan er allerlei klachten. Deze verkramping zorgt namelijk voor verdrukking van de zenuwbanen en een verschuiving in het bekkengebied. Hoe minder gespannen de spieren op deze plaatsen zijn hoe minder klachten je ervaart. BSR helpt hierbij. Het lichaam komt terug in balans, je zult je soepeler en energieker voelen en weer mobiel zijn om lekker te kunnen bewegen (als de buik het toelaat ;)). Zo makkelijk kan het. Het lichaam is een wonder met een gigantisch ingebouwd vermogen tot zelfheling. Het enige wat ze nodig heeft is wat ondersteuning en af en toe een zetje om de spanning weer los te kunnen laten.

En ook wanneer de baby geboren is, is BSR erg fijn toepasbaar voor zowel moeder als kind. Het geven van een geboorte kan vergeleken worden met het rennen van een marathon. Ook hierbij worden de nodige fysieke en emotionele spanningen vastgezet in het lichaam. Daarnaast kan het geven van borstvoeding en het tillen van je newborn zorgen voor verkramping in de nek en schouders. En voor de kleine is BSR ook erg geschikt. Klachten als reflux, een onrustig lichaampje, krampjes en moeilijk doorslapen zijn vaak goed te verhelpen.  Het is een tijd die de nodige spanning en aanpassing met zich mee brengt, maar met BSR kun je de gevolgen van de opgeslagen spanning terugdringen zodat je optimaal kunt genieten van deze nieuwe fase en van je heerlijke nieuwe spruit die de wereld mag gaan ontdekken!