BSR

Wat is body stress release?

Body Stress Release (BSR) is een autonome, aanvullende gezondheidstechniek ondersteunend aan de reguliere geneeskunde. Het vervangt geen enkele vorm van therapie, medische of paramedische behandelingen maar vult deze juist aan. BSR is géén therapie en het is géén geneeswijze omdat een BSR practitioner niet geneest of diagnoses stelt, maar het lichaam ondersteunt in zelfgenezing.

Het is een techniek die het lichaam stimuleert om de vastgezette spierspanning (bodystress) los te laten, waardoor de signalen weer door de zenuwbanen kunnen stromen en de communicatie in het lichaam wordt hersteld. Hierdoor wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam ondersteund en de gezondheid bevorderd.

De release bestaat uit het geven van kleine, lichte impulsen waardoor het lichaam de spanning laag voor laag los kan laten. Hierdoor krijgt het zenuwstelsel weer ruimte en zal de communicatie tussen de hersenen en het lichaam herstellen, wat cruciaal is voor optimale werking en balans van het lichaam en het activeren van haar zelf genezende vermogen.

Omdat ieder lichaam anders in elkaar zit en elke klacht verschillend is opgebouwd, is het lastig in te schatten hoeveel behandelingen er nodig zijn voor ultieme heling. Over het algemeen kan worden vastgesteld dat de duur van de vastgezette spanning in het lichaam, meestal een indicatie geeft over de duur van het loslaatproces. Echter, de meeste cliënten merken al gauw verbetering en ontspanning. Het is belangrijk om te kijken naar de huidige leefsituatie en het verleden om mentale fysieke en emotionele spanning zoveel mogelijk terug te dringen.

Bel of mail me voor meer informatie of het maken van een afspraak.

 

Het consult

Het loslaten van spierspanning is een proces en geen quick fix. Om dit proces optimaal te van start te laten gaan worden de eerste drie releases standaard op dag 1, dag 4 en dag 11 uitgevoerd. Deze drie sessies dienen ter introductie van de behandeling en als een soort power start om de effectiviteit van de techniek te ervaren. Hierna is het traject niet klaar. Het is belangrijk om door te gaan met de behandelingen tot de binnenste spiergroep in ontspanning komt en hierbij de opgeslagen stress vrijlaat. Hoe lang dit proces duurt hangt af van de volgende factoren:

  • de duur van de aanwezigheid van de klacht; is dit jaren? Maanden? Of acuut?
  • de ernst en de hevigheid van de klacht
  • de huidige leef- en werkomstandigheden
  • de snelheid waarmee het lichaam de spanning loslaat

Tevens vind ik het belangrijk om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van jouw leven tot nu toe. Dit omdat alles wat we meemaken, emotioneel, mentaal en fysiek, invloed uitoefenen op het lichaam en haar gezondheid. Emotionele gebeurtenissen en littekens, negatieve overtuigingen, triggers en het zelfbeeld bijvoorbeeld liggen vaak zo diep opgeslagen in ons onderbewuste dat we ons er niet bewust van zijn. Echter, door hier bewustzijn op te schijnen en het naar de oppervlakte te laten komen, kan het geheeld worden. Hier ligt dan ook de totale heling. Je mag het lichaam benaderen als een spiegel van ons mentale en emotionele lichaam. Zij reflecteert wat er in deze gebieden aanwezig is en alles staat met elkaar in verbinding en beïnvloedt elkaar. Door het effect van de behandeling om fysieke worden ook deze andere twee gebieden aangeraakt en meegenomen in de heling. Hiervoor is bewustzijn nodig en een dus holistische benadering.

Afhankelijk van de aanwezige klachten wordt er samen met de cliënt gekeken naar een geschikt programma om de bodystress in het lichaam af te breken. Ieder lichaam reageert weer anders op BSR en de reactie kan per behandeling verschillen. Het is raadzaam om door te gaan met behandelingen totdat de klachten zijn teruggedrongen en de gezondheid weer terug in balans is. Eenmaal klachtenvrij is het raadzaam om eens in de zes tot acht weken langs te komen voor onderhoud, om de gezondheid op peil te houden. Voorkomen is beter dan genezen.

Bij BSR kun je al je kleding aanhouden. Een behandeling duurt ongeveer 30 min tot een uur.

De gevolgen van een release

In de periode die volgt na iedere behandeling, zal het lichaam het teveel aan opgebouwde en vastgezette spanning laag voor laag loslaten. Hierdoor wordt de heling ingezet en de veerkracht en balans herstelt.

Als gevolg van het loslaten van deze spanningslagen kunnen er diverse reacties optreden: directe verlichting van pijn, meer energie en/of soepeler spieren. Maar soms is er sprake van ‘oude’ klachten, of meer pijn kan worden ervaren.

Dit betekent geen verergering van de klachten, maar juist dat het lichaam de opgeslagen spanning aan het loslaten is. Wat voorheen verborgen lag en niet gevoeld werd, wordt nu wakker gemaakt voor de heling. Het lichaam zal hierdoor eerst door een dipje moeten, voordat de balans terug kan keren. Ook kan er sprake zijn van vermoeidheid, hoofdpijn, een emotionele ontlading, of grotere activiteit van organen in reactie op de verbeterde communicatie tussen zenuwen. Het hoort er allemaal bij. Het is onderdeel van het helingsproces. Probeer je er zonder oordeel aan over te geven in de wetenschap dat het lichaam weet wat het doet en aan het werk is.