WAT?

Wat is bodystress?

Binnen BSR praten we over de term bodystress. Hiermee wordt de fysieke reactie van het lichaam op emotionele, mentale, fysieke of chemische spanning bedoeld, waarbij de spieren worden aangespannen en de spanning wordt opgeslagen in diepere spierlagen. Tijdens het blootstellen aan stress spant het lichaam haar spieren aan, ter bescherming van het zenuwstelsel, maar ook om in eventuele actie te kunnen komen om te vluchten of te vlechten. Het fight en flight systeem wordt hierbij ingeschakeld en staat in verbinding met ons reptielenbrein; het overlevingsmechanisme van het lichaam. Voor even is dit niet schadelijk, je kan zelfs spreken van noodzakelijk voor prestatie en groei. Echter, het langdurig onder spanning staan van stress is wel ongezond en wordt in verband gebracht met allerlei klachten en aandoeningen. En hier komt BSR bij aan te pas.

We gaan uit van drie vormen van stress, die ik hieronder kort toelicht;

Emotionele/mentale stress. De grootste bron van onze klachten. Gezien het feit dat wij holistische wezens zijn en alles met elkaar in verbinding staat, hebben emoties en onze mentale gezondheid invloed op ons lichaam. Het lichaam fungeert als spiegel en reageert op ons mentale en emotionele staat van zijn. Alles wat we op emotioneel gebied niet goed hebben doorleeft wordt door ons overlevingssysteem in het onderbewuste geplaatst. Dit is een gigantisch groot en complexe “opslagplaats” van gebeurtenissen en herinneringen wat ons helpt in de overleving. 95% van ons brein capaciteit gebeurt onbewust, slechts 5% is bewust. Dit onderbewustzijn speelt een grote rol in onze huidige gezondheid. Interessant is te onderzoeken wat hier allemaal opgeslagen ligt. Zijn dit trauma’s en onverwerkte emoties uit het verleden of aangeleerde/aangemeten negatieve overtuigingen die onze realiteit, keuzes en zelfbeeld beïnvloeden? Of het gevoel van eenzaamheid of een tekort hebben aan iets. De focus op zaken die we juist niet willen ervaren en angst. Of die eindeloze zorgen over de toekomst. Ze kunnen als een zware deken ons dagelijkse functioneren en welzijn op een negatieve manier beïnvloeden.

Graag maak ik met jou de weg naar binnen om te onderzoeken wat er bij jou ligt opgeslagen, omdat dit in mijn optiek noodzakelijk is voor absolute heling.

Fysieke stress is elke vorm van fysieke belasting. Hierbij kan je denken aan een ongeluk of valpartij, een verkeerde houding, zwangerschap en geboorte (voor zowel mama als kind) veel sporten of een operatie. Wanneer we het lichaam op fysiek niveau teveel belasten zal het zich gaan beschermen door de spieren aan te spannen, met klachten en verstoring van het zenuwstelsel tot gevolg.

Chemische stress; gebeurt met name door het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen. Bronnen van chemische stress kunnen kunstmatige kleur- en geurstoffen, was- en schoonmaakmiddelen, cosmetica, insecticiden, sigaretten, medicatie of narcose zijn. Dit uit zich vooral in hevige hoofdpijn, duizelingen en pijn in de nek.

Vaak een combinatie van bovenstaande stressfactoren, zorgt voor overbelasting van het lichaam. De opbouw van bodystress is in de meeste gevallen een proces dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Afhankelijk van het aantal en de soorten ‘klappen’ die het lichaam te verwerken krijgt, komt het lichaam – als een neerwaartse spiraal – steeds verder van zijn gezonde situatie af te staan. Body Stress Release kan er voor zorgen dat de spiraal weer wordt omgedraaid in de richting van de oorspronkelijke, gezonde toestand door het zelfgenezende vermogen van het lichaam aan te spreken en te stimuleren.

 

Wat zijn de oorzaken van bodystress?

Het is noodzakelijk om te weten dat iedere vorm van langdurige stress voor samenspanning van de diepste spierlagen zorgt. Deze korte spiertjes lopen langs de gehele wervelkolom en bij samenspanning ervan worden de zenuwbanen onderdrukt. Dit zorgt voor een lokaal verdovend effect en daardoor voor verstoring van het communicatiesysteem en het zelf genezende vermogen van het lichaam, met allerlei klachten, groot of klein, tot gevolg. Zie de afbeelding hieronder.

Heb jij last van bodystress?

Gezondheidsproblemen ervaren we allemaal van tijd tot tijd. Deze kunnen variëren van een licht ongemak en vage symptomen, tot specifieke langdurige aandoeningen. Sommige klachten zijn ‘gewoon’ geworden, zoals wakker worden met hoofdpijn of een pijnlijke rug, stijve stramme spieren (ook bij ouderen is dit onnodig) of pijnlijke schouders en nek door computerwerk. Veel mensen lopen rond met klachten met onbekende oorzaak waarbij medische tests of röntgenfoto’s geen afwijkingen laten zien. De oorzaak kan in deze gevallen liggen in de aanwezigheid van bodystress. We accepteren de ongemakken van ons lichaam, omdat we denken dat het ‘normaal’ is of dat het bij het leven en ouder worden hoort.

De opbouw van bodystress is in de meeste gevallen een proces dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Het wordt meestal vastgezet eerst vastgezet in de onderrug, wat er daarna voor zorgt dat de lange rug spieren naar de nek toe op slot gaan. Omdat bodystress verdooft, voelen we vaak niet dat de spanning in de onderrug is vastgezet. Wat we wel ervaren zijn allerlei uitstralende klachten naar andere delen van het lichaam.

De volgende symptomen kunnen aanwezige bodystress in het lichaam aanduiden:

 • Pijn en stijfheid in onderrug, schouders en nek
 • Hernia, spit, ischias
 • Klachten als gevolg van whiplash
 • RSI-klachten
 • Slepende sportblessures
 • Tintelend gevoel of uitval in armen en handen
 • Kramp in benen, zware of verdoofd gevoel
 • Hoofdpijn en migraine
 • Duizeligheid, oorsuizen
 • Pijn in heupen en knieën
 • Hartritmestoornissen, druk op de borst en ademhalingsproblemen
 • Brandend maagzuur
 • Darmklachten
 • Allergieën
 • Vermoeidheidsklachten en chronische pijnklachten
 • Bekkenpijn, vulvodynie, vaginisme
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Zwangerschapskwalen
 • Blaasproblemen
 • Burn out en depressie
 • Verstoord slaap/waakritme
 • Hormonale klachten

Bij baby’s en kinderen kan Body Stress Release in de volgende gevallen helpen:

 • Huilbaby’s
 • Bedplassen
 • Groeipijn
 • Concentratieproblemen

Daarnaast is BSR aan te raden bij de volgende situaties;

Acuut, bijvoorbeeld na een val, een (auto)ongeluk of een andere heftige gebeurtenis. Als na onderzoek blijkt dat er niets gebroken of anderszins beschadigd is, kan een snelle release helpen om het lichaam vrij te maken van de spierspanning.

Na een operatie. Een operatie levert veel stress op: chemisch, door anesthesie en medicijnen, emotioneel natuurlijk en fysiek door het optillen en draaien van het lichaam en het lange liggen. De BSR-practitioner werkt uiteraard niet op het gebied dat geopereerd is, maar een BSR-sessie kan helpen het herstel van het lichaam te bevorderen.

Tijdens en na de zwangerschap. Naarmate de zwangerschap vordert, komt er op de onderrug meer spanning te staan. Soms trekt die spanning ook door naar boven, naar de schouders en nek. BSR kan helpen deze ongemakken te verlichten en het lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Voor sporters. BSR kan het lichaam helpen bij het herstel van de spieren en het voorkomen van letsel. Daarnaast zorgt het vrijmaken van vastgezette spanning dat de energiestroom en flexibiliteit van het lichaam toenemen, waar de sportprestaties verbeteren door een betere coördinatie en motoriek en een beter evenwicht.